На гости на “ДА на себе си с Марина и Юлия”

Както и преди съм писала не обичам прекалената показност и присъствие на мен самата. Това, което ме радва са моите неща, които изработвам. Затова премислям внимателно всяка покана за медийна изява. Всяко едно интервю с мен е голямо предизвикателство балансирайки между ум и емоция. 
Благодаря за поканата на две прекрасни за мен дами: Марина Байрактарова и Юлия Атанасова във втория брой на тяхното електронно издание “ДА на себе си с Марина и Юлия“. По долу можете да прочетете това, което ме провокираха да покажа от себе си.
=====================================================================

Жената, която казва ДА на творчеството 

За да живеете колкото може по-близо до тайнственото диво, вие имате нужда от повече свобода, повече творчески живот, повече усамотение, повече женска компания, повече естествен живот, повече огън, повече дух, повече нови думи и идеи.” Клариса Пинкола Естес.

Обичам творенията. Обичам жените да изразяват и споделят себе си, чрез материи, цветове, глина . Ценно е да ги виждам, да се докосвам до творенията им. Така си напомням, че създаденото от ръце и сърце е живо. С радост ще ти представяме творчески жени, за да  храним сетивата си с красота и женско…

Думите, които ме описват са лъчезарна, силна и креативна. Използвам думи, които другите са казвали за мен. Не обичам сама да се хваля или описвам, предпочитам действията ми сами да говорят за мен самата. Обичам да се наблюдавам и анализирам. Постоянно откривам нови черти и нещо, което да ме изненада в мен самата.

Моето творчество е вече неразделна част от мен самата и ежедневието ми. Oтдавам много време и енергия за нещата, с които се занимавам. Старая се да са все по-хубави, качествени и оригинални ръчно изработени аксесоари или предмети. Правя това вече 3та година, а имам усещането, че винаги съм го правила, или поне от много повече време.

Спомням си в началото на творческата ми работа, че бях доста плаха и неуверена в себе си. Не знаех какви артикули точно да изработвам, какъв стил искам да изградя, какво послание да оставя и как да се отлича от другите. Исках да правя практични, красиви, цветни и различни неща. Имах голямо желание просто да създавам, но се стараех да не копирам други автори, които много харесвах. Правех различни неща, които след това развалях или хвърлях, докато намеря моя начин да се изразя. Връщайки се назад осъзнавам как първите ми клиенти (най-вече мои приятели) са ми помогнали най-много като си ми повярвали и са ми дали различни предизвикателства, които след това станаха едни от най-успешните ми и продавани артикули, неща, които с удоволствие създавам и до днес.

Трудностите да вървиш по пътя на творчеството са много, няма да го крия. Човек работи много повече като часове на ден. За всяко творческо начинание се иска време, за вдъхновение и качествена работа. Понякога става по-бързо, понякога става за двойно време. Необходимо е да се жонглира с много ангажименти и задачи, които трябва някак да се случват едновременно. Има много подробности, които да се помнят и правят. Има дейности, които не са „моя работа“, но ако искам да си я свърша бързо, качествено и по възможност веднага е добре да разбирам от много неща. Това дава голяма независимост и спокойствие, че човек може да се справи с всичко. Или почти с всичко, а за останалото има приятели :).

Любимото ми творение, което обичам да създавам, е, това което ме кара да горя и да нямам търпение да го започна и завърша. В различните периоди обичам различни неща. Като жена и аз съм на настроения и понякога много повече ми се рисуват калъфките за влюбени, друг път пухкавите бебешки нещица са истинска радост за мен, друг път калъфите ми за книги от плат ме карат да спя по-малко, защото вече нямам търпение да ги започвам. Когато нещо престане да ми бъде любимо и да го правя с удоволствие просто преставам да го предлагам и изработвам, независимо от предлаганата за него цена от клиента. Вярвам, че за да бъдат красиви нещата ми, първо трява да ми харесват и след това да имам желание да ги правя. Защото желанието и любовта, които влагам винаги си личат в крайния резултат. Клиентите ми го виждат и усещат, много често получавам много силни думи като обратна връзка. Именно за това работя, хората да са щастливи от своето си нещо, да му се радват и да си го ползват.

Това, което ме вдъхновява да продължавам да творя е щастието. Цялата тази дейност ми създава голяма удоволствие от постигнатите резултати и най-вече да правя това, което ми харесва. Възможността сама да създавам работния си ден, седмичния график и цялостаната натовареност. Чувството да изберат точно мен, от толкова много други талантливи автори, ме кара да съм благодарна за това и признателна на самите клиенти. И си признавам благодаря всеки ден за това, което имам възможност да правя и всичко, което се случва сякаш от самосебе си. Благодарна съм за всеки клиент и безумно щастлива, когато чета техните положителни отзиви. Повече се фокусирам върху качествено и бързо изпълнение, но когато даден продукт е готов, изпратен и е в своя нов дом той започва да живее свой живот, за който не мисля. И когато получавам снимки и мили думи, всичко това ме прави много щастлива и благодарна, че участвам в тази картинка и този момент от техния живот.

Творческата работа ми дава спокойствие. Мога да я оприлича на активна медитация, при която всичко се случва сякаш от самосебе си. Давам си време да почувствам нещата, кое точно как да стане, се случва много често по време на самата изработка. Понякога и аз самата се удивявам как от някакви цветни малки парченца, съединени по подходящ начин се получават такива неща, които след това ще служат и радват някой друг. Творческата работа ми дава възможност да бъде себе си да се изразявам по този начин, да откривам нови светове, благодарение на всичко това, което се случва, защото повярвайте ми има много предизвикателства. И когато се преодолява всяко едно, се разкрива нов свят и много възможности. Сподели ни, от твоя опит, три насоки за жената, която върви по пътя на творчеството. Всеки, който е решил да тръгне по този път го поздравявам и ще му кажа: „Смело напред, за всички има място под слънцето!“. Препоръчвам да се фокусира на едни от най-важните за мен опорни точки: Продукт – създаване на уникален продукт. Може да е повлиян и вдъхновен от друг автор, но това не е хубаво да личи като копи и пейст. За всеки стил е необходимо време, за да се изгради, но всеки ще го оцени, затова си заслужава да се вложи време и усилия в изграждането му. Правете неща, които се харесват на вас самите, за да бъдат оценени и от другите. Реклама – каквото и да правите, колкото и да е хубаво, няма смисъл ако другите няма как да разберат за него. Затова е нужен сайт, има много безплатни платформи, с добра оптимизация за гугъл, които могат да предложат добър дизайн, бързо изграждане и незабавно пускане. След като вече имате къщичка-магазин за вашите продукти, можете да разкажете за тях в социалните мрежи – Фейсбук, Гугъл+, Инстаграм, Пинтерест. В тях отново бъдете себе си, намерете своя начин на изразяване и език. Учете се от големите как го правят и четете много. Комуникация с клиенти – имате чудесен продукт, много хора знаят вече за вас, получавате мейли с поръчки… всичко звучи чудесно, обаче е добре да помислите и да спазвате добър тон в комуникацията си. Вие сте там, за да помогнете на клиента да бъде ориентиран и максимално подпомогнат в избора си на модел, цвят, размер и други важни подробности, които той самият не може нито да предвиди, нито да си представи. Направете комуникацията с вас приятна и лесна. Разбира се, че не винаги се получава и е лесно, но се старайте да сте професионалисти. И факта, че навън е студен поденелник, и не сте закусили още, по никакъв начин да не се отразява в кореспонденцията ви. Вие сте там, за да помогнете – правете го усмихнати.

Leave a Reply