Интервю за Webcafe.bg

Притеснявам се от публични изяви или да говоря много за себе си. Не пиша дълги постове във Фейсбук и не споделям лични неща. Но обичам да споделям шарените си изделия. Винаги внимателно обмислям всяка покана за ново интерю и смятам, че с всяко ново сама се опознавам все повече. Затова споделям с вас още едно повдигане на леката завеса при мен, благодарение на един от любимите ми сайтове webcafe.bg тук.
————————————————————————————————————

Eдин храбър шивач

Дани Блажева 29.12.2015, 11:50

„Истинският подарък е част от теб. Дай ми онова, в което си вложил своята душа” – Ралф Емерсон. Помните ли времето, когато баба ви оплиташе чифт топли чорапи или дебел пуловер, за да не измръзнете през зимата? А времето, когато сами рисувахте картички за празниците на своите родители, които те поставяха на видимо място? А помните ли дните, когато с най-добрата ви приятелка си разменяхте касетки или дискове с песни, които сами сте записали? Сигурно пазите още и най-добрите шедьоври на изобразителното изкуство, които вашите малчугани са ви подарили с широка усмивка. Почти на всеки празник ми се иска лично да мога да подготвя нещо, което да подаря на своите близки. Затова на няколко пъти се опитвах да развия липсващите у мен таланти, характерни за повечето хора с две Х хромозоми, уви-неуспешно. Най-накрая приех съдбата си, че не мога нито да шия, нито да кроя, рисуването ми се изчерпва с наученото в часовете по стереометрия, а за бродерия или плетене да не говоря. Въпреки това, намерих начин да подготвям персонализирани и красиви подаръци за моите приятели и семейство. А решението на моя проблем се казва Нели – храбрият шивач застанал зад HANDMADE NEL. Тя използва наученото като дигитален маркетинг специалист с над десет годишен опит и успя да превърне своето хоби в работа на пълен работен ден. А затова се изисква храброст, за да загърби сигурната професия и да пренебрегне приятелските съвети да не оставя питомното, за да гони дивото. Вече няколко години, с много труд, но и с много повече усмивки, Нели Апостолова успява да осъществи мечтата на всички ни, а именно да се занимава с това, което не само умее добре, но и което обича. Попитахме Нели няколко по-различни въпроса, защото по Коледа и Нова Година обикновено е момент за равносметка.

Как празнуваш Коледа?

Коледа е семеен празник и го отбелязвам първо със семейството, а след това и с приятели. Но все повече се замислям за нестандартен начин за празнуване и на този празник с посещение на нови места и култури. Това, което виждаш и преживяваш някъде дълеч от дома, е истинско и остава завинаги. Освен това е интересно да видиш как и други празнуват.

Имаш ли собствен ритуал за празника? Свой различен поглед? Например, как изглежда елхата в дома ти?

Да, старая се да изпълня всички кулинарни задължения, да внеса празнична нотка с интересна коледна украса и да създам топла атмосфера. С всяка следваща година се ориентирам към еко коледна украса и след като съм горд собственик на котка, една елха на стената е чудесно решение за спасяването на всички играчки по нея.

Семейно празненство или шумно пари?

Определено семейно празненство, но разнообразено след това от среща с приятели, не е нужно да бъде шумно, за да е хубаво.

Какво са традициите за теб?

Време и повод да ги претворя през своята призма и виждане. Когато не усещам разни неща, просто не ги правя. Важното е човек да се чувства добре и приятно с различните ритуали. Както и сам да си създава нови.А когато у дома има малко дете, тогава се старая нещата да станат вълшебни, за да се подари на това малко човече повече радост и вяра в тези дни.

Как би отговорила на тези, които смятат, че традициите са отживелица?

Бих ги посъветвала сами да си направят свои традиции, така че да им харесват.Те да ги карат да се чувстват добре от това, което правят и с нетърпение да чакат следващата година, за да ги направят отново.

Вече няколко години се занимаваш активно с ръчно правени неща. След толкова години работа, каква е твоята равносметка – как хората приемат това, което правиш?

След повече от две години в тази област мога да кажа, че хората все повече оценяват ръчно правените ми неща, търсят персонализираната изработка и цената не е проблем за нещо уникално и единствено. Истински се радват на това, което получават, не крият емоцията си и са изключително щастливи.

Промени ли се начинът ти на работа?

Разбира се. Когато работиш за себе си, е много различно от това да работиш за друг. Започваш да цениш време, ресурси, контакти, комуникация и други уж дребни, но все пак важни неща. Работи се повече, но с по-голямо удоволствие и удовлетворението от постигнатите резултати е в пъти повече.

Къде според теб винаги трябва да се използват ръчно правени неща – в коя част от ежедневието ни? А къде не трябва да се използват?

Ръчно правените неща внасят много красота и топлина в дома и в ежедневието. Не разделям нещата на часови пояси кое кога трябва да се ползва. Смятам, че докато човек харесва даденото нещо, то трябва да присъства в дома и деня му. Ако престане да го харесва или ползва, винаги може да го подари или просто да се раздели с него. Идеята е да внасяме повече красота, радост и настроение с тези ръчно изработени нещица.

Какво беше важно за теб през тази година?

Новото, промяната и развитието бяха на първо място. Важно е да има промени във всяка област от живота на човек, за да чувства, че живее.

Какво би променила за следващата?

Бих рискувала, създавала и променяла повече неща. Старая се да не очаквам да се случват някакви неща, а сама да си ги случвам. Все пак, с всяка следваща година имаме все по-ограничен времеви ресурс, затова е важно да го ценим. А и щастието е на първо място.

Leave a Reply