Интервю за Dir.bg

В един от любимите ми дни на седмица (сряда), ви споделям нещо, което наскоро ми се случи – интервю за Dir.bg. Повечето от вас знаят, че не обичам много да се показвам, но поканата беше изключително приятна. През месец март Dir.bg представят вдъхновяващи жени и за мен е повече от чест да бъда представена сред толкова успешни жени. Приятно четене тук 🙂
———————————————————————————————————————————–

Една Храбра шивачка по пътя към успеха

В Месеца на жената екипът на #URBN представя дамите, които ни вдъхновяват. Кулминацията ще бъде събитието “She’s the ONE” на 28 март в “Клуб 1” на НДК. Лектори на конференцията – осем жени, които въплъщават представата ни за силни, успели, модерни дами. Вход свободен. Местата са ограничени.

She’s 

Като част от този пъстър микс от борбени и креативни жени, днес на фокус поставяме Нели. Един храбър шивач, който рискува и загърби години опит в сферата на маркетинга, за да се отдаде на своята първа и голяма любов – шиенето на цвят и усмивки от плат. За да започнеш свой собствен бизнес, се изисква не само талант, но и много кураж да скочиш в бездната на несигурността. Без сигурна работа, без осигуровки, без заплата в края на месеца и шанс за повишена доза финансови притеснения. За повечето офис служители работата на свободна практика изглежда малък оазис. Ставаш, когато искаш, работиш, когато искаш, не се съобразяваш с колеги, сам избираш клиентите си, сам си одобряваш отпуската. Реалността обаче има и друга страна. И това е желязната самодисциплина и хъс, който трябва да влагаш, за да успееш. Защото, за да изплуваш, е нужно много, много работа. И кураж да останеш в бизнеса, дори през слабите месеци.

Днес ви срещаме именно с една такава дама. Силна, талантлива, организирана, трудолюбива, че и усмихната. Казва се Нели Апостолова, но част от вас може би я познават с нейната марка за ръчно правени изделия Handmade NEL. Ако сте поръчвали от нея, значи знаете, че Нели влага много старание и любов, за да ушие за вас детско одеяло, кош за играчки или калъф за книга. Използва възможно най-качествените материали, защото знае, че доволният клиент е такъв за цял живот. И се старае да го персонализира така, че да ви радва дълги години.

Коя е Handmade NEL? Handmade NEL е едно много цветно, живо и ярко момиче, което търси практичност, мекота, удобство и наслада за очите и сетивата.

– Как избра да се занимаваш с дизайн и шиене след години работа в маркетинга? – След толкова години работа вече не съм сигурна, че аз съм го избрала, а по-скоро, че то ме избра. Това е нещо като орис. Колкото и да се дърпаш, ще дойде ден, в който ще се впуснеш да правиш именно това, което най-много от всичко те влече и нямаш търпение да станеш сутрин и да го започнеш.

– Какви качества са нужни, за да започнеш да работиш за себе си? – Най-вече смелост да направиш каквото ти се иска, пък да става каквото ще. Осъзнавам, че си трябва една голяма доза егоизъм да се погрижиш за себе си: за ръцете, които искат да творят, за ума, който постоянна ражда идеи, за душата, която мечтае да създава, за онази част в теб, която не усеща часовете творене.

– Кои са моментите, в които ти е най-трудно? – Най-трудна е онази част, в която артистичното в теб среща административната част на реалността. Това няма как да се размине, в началото е трудно, но след това става предизвикателство да се справиш и с това.

– Кои са моментите, които те вдъхновяват и ти дават сили? – О, това са прекрасни моменти, за които съм изключително благодарна. Това са онези мигове, в които чета съобщения от доволни клиенти. Получавала съм удивителни писма, които трудно мога да опиша, защото емоцията е в пъти по-силна. В тези моменти усещам с пълна сила това, което съм създала и как успяла да докосна тези хора, за тяхната емоция и силните им думи. Получавала съм прекрасни съобщения и от мъже клиенти, за които се смята че са по-обрани в думите, но тяхната благодарност ме е изумявала. И всичко това, разбира се, ме кара да се чувствам много щастлива и значително по-силна. Дава много голям смисъл и стимул да се продължи напред.

– Научи ли се българският потребител да си поръчва ръчно правени изделия? – Определено да! Научи се да цени повече това, което е създадено специално за него. И не толкова, че се изписа името му отгоре, а че той участва активно в създаването. И накрая продуктът е точно това, което иска и му е нужно. Научи се да цени и моето време, затова, когато иска да зарадва любим човек с нещо ръчно правено, знае, че е хубаво да пише по-рано, за да е сигурен, че ще има време да се изработи желанието му.

– Кои са нещата, които се поръчват най-много при теб? – Определено си има твърда тенденция на поръчките и това са бебешките ми продукти: бебешки шалтета, одеяла, органайзери, пачуърк възглавнички, текстилни играчки, кош за играчки, табелка за име…

– А кои са любимите ти продукти и защо? – Най-любимите ми са точно бебешките неща, защото са много цветни и меки. Клиентите ми търсят повече цвят и това ми позволява да създавам много цветни и артистични продукти. Цветовете греят и радват окото, харесват се и от децата, защото са привлечени от яркостта. Освен това са меки, пухени и много приятни при допир. Освен цветни, се старая продуктите ми за деца да са практични и да използвам качествени материали.Много ме радва, когато клиенти с пораснали деца поръчват и за вторите си деца или за приятели, колеги. Имам си един любим офис в София, който по традиция вече няколко години поръчва от мен шалтенца за всяко ново бебе в офиса им.

– Откъде черпиш вдъхновение за нови модели? – От самите клиенти, какво ги вълнува, какво им трябва или какво би им помогнало в отглеждането на децата им. Те самите много ми помагат с обратна връзка, подобрения на вече съществуващи модели. За някои продукти идеята си идва мигновено сама и се радвам, че след това е приета успешно и от самите клиенти, които са най-точният ми показател за посоката.

– На кои три жени се възхищаваш? – Искам да отговоря на този въпрос, без да се ограничавам с бройката. Възхищавам се на всички жени, които имат смелостта да работят това, което сърцето им копнее, колкото и да е трудно. Възхищавам се и на онези, които не работят своята работа мечта, но го правят с цел да живеят по-добре. Възхищавам се и на онези, които успяват да комбинират работата и семейството. Успяват да бъдат прекрасни майки и да радват много хора с техните прекрасни творения.

– И за финал, коя е музиката, която слушаш по време на работа? – Това зависи много от моментното ми настроение и това, което изработвам. Миналата година направих благотворителна инициатива “Подари Добро”, при която създадох 30 калъфа за книги и цялата сума от тяхната продажба дарих на 3 организации, занимаващи се с пострадали бездомни животни. При творенето на тези калъфи за книги слушах само класическа музика и инструментал. В други моменти търся тишина и това ми помага още повече да усетя как да се изработи дадена поръчка.

Leave a Reply